tiistai 3. kesäkuuta 2008

Wikipedia

Hilloja tässä odotellaan... saa sitten nähdä "pääseekö" itse poimimaan, vai haetaanko Matkahuollosta ;)


Lakka (Rubus chamaemorus) eli (suo)muurain, hilla, lintti tai valokki on vatukoiden sukuun kuuluva kasvi. Nimeä käytetään myös kasvin tuottamasta kullankeltaisesta mehevästä marjasta.
Kukkiva yksilö.
Kukkiva yksilö.

Lakka on monivuotinen kasvi, jonka ohuen juurakon kärkisilmuista kasvaa keväällä 10–25 senttimetrin korkuisia karvojen ja lyhytperäisten nystyjen verhoamia varsia. Kussakin varressa on kahdesta neljään lehteä ja yksi kukka. Munuaismaiset ja kurttuiset lehdet ovat 5–7-liuskaiset. Liuskat ovat sahalaitaiset ja muodoltaan kolmiomaiset tai pyöreähköt. Lehtiruoti on pitkä. Suomessa kesäkuussa puhkeava kukka on valkoinen ja 2–3 senttimetrin kokoinen. Terälehdet, joita on tavallisesti 5–6, ovat muodoltaan vastapuikeat ja joskus lanttopäiset.

Heinä–elokuussa kypsyvä marja on puolipallon muotoon yhtyneistä hedelmyksistä muodostuva kerrannainen luumarja. Raakana se on kova, verholehtien peittämä ja valoon päin kääntyneeltä puolelta punainen, ja kypsyessään sen verholehdet avautuvat ja marjasta tulee kullankeltainen, pehmeä, mehevä ja aromaattinen. Marjan C-vitamiinipitoisuus on 3–4 kertaa suurempi kuin appelsiinissa. Kukinnan onnistuminen on paljolti kiinni sääolosuhteista ja pölyttäjistä; kesäinen halla tai terälehdet irrottava rankkasade saattaa romahduttaa lakkasadon ja vaikuttaa vielä seuraavanakin vuonna heikentävästi kasvuun. Lakkasato vaihteleekin muita luonnonmarjoja enemmän.

Nämä tiedot on saatu Wikipediasta hakusanalla: hilla


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai, kun alkoi tehdä mieli lakkahilloa!!

Englanninkielinen artikkeli tuntui jotenkin "eksoottiselta", kun mainittiin Suomi oikein erityisesti kasvupaikkana... Ja Labradorin niemimaalla lakkaa kutsutaan eri nimellä kuin muualla :).

Jaana kirjoitti...

Olipas harvinaisen kattava juttu, noin suomalaiseksi wikiksi. Kuola alko valumaan, pakkasesta sulamaan vaan hilloja... Vielä en ole jaksanut alkaa kokeilemaan hillan kasvatusta kotioloissa, sekin on kuulemma mahdollista.

Suomenkielisestä jutusta puuttui muuten se, mikä englanninkielisessä on. Suomen 2e kolikossa on hillan kuva. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:200.fin.02.jpg (liekö linkki toimii...)